Son Dakika

SENDİKALAR VE 1709 ŞUBE MÜDÜRÜ

 


1709 Şube Müdürlüğü atamaları artık kronik bir soruna dönüştü. Bir tarafta mağdur edilenler bir tarafta yargı kararları diğer tarafta ise idare… İdare iptale yanaşmıyor, mağdurlar yargı kararlarının uygulanarak atamaların iptalini bekliyor…

Bu kronik sorun karşısında eğitim sendikaları ise tek tek kamuoyuna açıklama yapıyor. Bugüne kadar üç sendika konu hakkında açıklama yaparak konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti. İlk açıklama yapan ve resmi başvuru da bulunan Türk Eğitim Sen’di. Daha sonra Eğitim-İş ve son olarak ise Eğitim Sen açıklama yaptı. Belki de ilk defa bu kadar farklı kesimlerden yargı kararlarının uygulanması talebi gelmekte. 1709 şube müdürlüğü atamalarında özellikle Türk Eğitim Sen üyesi adayların mülakat komisyonlarında elendiği ise iddiaların başında geliyor. Görünen o ki Türk Eğitim Sen kendi üyelerinin hakkını korumakta da kararlı ki Türk Eğitim Sen Başkanı Talip GEYLAN yaptığı açıklamada o günün şartlarında şaibelerle dolu 1709 atamanın iptalini istediklerini beyan etti. Fakat bu açıklamaların arkası şimdilik üç sendikadan gelmedi. Durum nedir, hangi aşamadadır? Vb.

NELER YAŞANDI

Peki ne olmuştu: Milli Eğitim Bakanlığı boş şube müdürlüğü kadroları için 29/12/2013 tarihinde görevde yükselme yazılı sınavı gerçekleştirmiş, bu sınavda 70 ve üzeri puan alan 5913 kişi sözlü sınava katılmıştı. Daha sonra bireysel ve genel davalar açılmış açılan yüzlerce dava kazanılmış dava sonucuna göre atananlar olmuştu. Ankara 7. İdare Mahkemesi'nin 26/02/2015 tarihli ve E:2014/955, K:2015/341 sayılı kararı; Danıştay 2. Dairesinin 15/10/2015 tarihli ve E:2015/3097, K:2015/8038 sayılı kararı ve Danıştay İDDK’da 17/02/2020 tarihli ve E: 2020/4, K: 2020/14 sayılı kararlarıyla 1709 şube müdürü atamasının tümü iptal edilmişti.

BAŞKA KURUMLAR NE YAPTI

Bu süreç içinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da benzer durumu yaşamış fakat İŞKUR 7 yılın sonunda da hukuka saygılı davranarak yaptığı atamaların tümünü iptal etmişti.

MAHKEMELER NE DİYOR

Anayasa 138. Madde “Yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği” ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu  28. Madde “Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez.” aksi durum yargı kararlarının uygulanmaması sonucunu doğurur ki bu hem uluslararası sözleşmeler hem de Anayasa Madde 36. "A. Hak arama hürriyeti" hükmüne aykırılık oluşturur.

TAZMİNAT TALEPLERİ

Özellikle son günlerde kamuoyuna yansıyan ve idarenin mahkeme kararını uygulamadığı için mağdur olan memurların açmış olduğu ve sonuçlanan mahkeme kararlarına göre mahkemeler hukuki kararların uygulanmaması durumunda kişisel bazda 5.000 TL ve 10.000 TL gibi manevi tazminatlara hükmediyor.

SONUÇ OLARAK

Artık kamuoyunda 1709’lular olarak anılan 2014 şube müdürlüğü atamaları mahkeme kararlarıyla iptal edilirken görünen o ki idare iptale yanaşmıyor. Kamuoyunun ise iptal edilsin talebi ve beklentisi çok büyük. Sendikalar da toplu olarak iptali istiyor. İş tazminat davalarına gider mi? İdare toplu iptali gerçekleştirir mi? Sendikalar süreci takip ederken neler yapar ya da yapabilir? Ya da bu zamana kadar neler yapıldı? Yapılan işlemler ne aşamada ve ne sonuçlar alındı? Öğretmenlerimiz bu sorulara cevap bekliyor, beklemekte de haklılar. Yoksa atı alan Üsküdar’ı geçecek mi? Kısaca 1709’lular konusunda sorular uzayıp gidiyor Bu sorulara cevap mı, bekleyip göreceğiz sanırım…

Muhammed Poyrazoğlu
Kaynak: memurdavalari/ÖZEL

Hiç yorum yok

Yorum yazarak Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına uymayı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Devletajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.