Son Dakika

SİGARAYA YAPILAN ZAMLARDAN SONRA ARTAN TÜTÜN KULLANIMI VE KAÇAKÇILIĞIYLA MÜCADELE İÇİN KANUN TEKLİFİ VERİLDİ


AK Parti İstanbul milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut ve Bursa Milletvekili Osman Mesten ve 65 milletvekili imzasıyla Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasını Düzenlemesine Dair Kanun ve bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

11 maddeden oluşan teklifle, üreticilere teminat uygulaması getiriliyor. Ürün İzleme Sistemine müdahaleye ceza getiriliyor. Deneme üretimi kapsamında üretilen ürünlerin imha edilmesi ve buna uymayanlara para cezası getirilmesi öngörülüyor.


Teklifte makaron, yaprak sigara kağıdı, sigara filtresi üretmek isteyenlere aynı sigara üreticileri gibi yıllık en az 2 milyar adetlik sigara üretimi için tesis kurma zorunluluğu getiriliyor. Makaron üretimini denetim altına alan bir çok düzenlemenin yanı sıra yeni taslak ile yetki belgesi almadan tütün ticareti yapmanın cezası 3-6 yıldan 2-5 yıla indirildi. Böylece tütün kaçakçılığından ceza alanlar bu cezalarını erteletip hapis yatmayacak. Hapis için ikinci kez bu suçun işlenmesi gerekecek.


Öte yandan ÖTV kaçakçılığı konusuna akaryakıt, alkollü içecekler ve tütün mamullerinin yanına makaron da eklendi. Böylece etiketi olmayan özel tüketime tabi makaron bulunduranlar, üreten ve ithal edenler de müteselsilen (zincirleme) sorumlu tutulacak.

Haberin Son Güncellenme Tarihi: 17.11.2022 14:34

 

Hiç yorum yok

Yorum yazarak Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına uymayı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Devletajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.