Son Dakika

SERDAR GÜNDÜZ: DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMLERİ

 


Elektronik Doküman yönetim sistemleri, bilgi ve belgelerin dijital ortamda oluşturulup, paylaşılıp arşivlemesinin yapıldığı internet tabanlı sistemlerdir. Ülkemizde özellikle kamu kurumları bir dijital dönüşüm içine girmiş ve dijital hayata adapte olma çalışmaları devam etmektedir. Kamu kurumları resmi yazışmalarının büyük bir bölümünü sanal âlemde sürdürmektedir. Kurumsal e-posta adresi, DYS, EBYS, UYAP vb. resmi yazışma sistemleri; devlet bütçesine tasarruf katkısı sağlamaktadır.

21. yüzyılın ilk çeyreğinde geniş bant internetin (ADSL, VDSL,4.5G gibi) yaygınlaşması doküman yönetim sistemlerinin geliştirilip kullanılmasına imkân sağlamıştır. Kamu ve özel sektör hizmetlerinde Avrupa Birliği ve diğer uluslararası kurumların oluşturduğu hizmet standartları; şeffaflık, hesap verebilirlik, kaliteli kamu hizmeti, vatandaş ve müşteri memnuniyeti gibi kavramları ön plana çıkarmıştır. Vatandaşlara mal veya hizmet sunan kamu ve özel sektör kurumlarının resmi yazışma işlemlerinde baskı ve kâğıt masraflarındaki artış Elektronik Doküman Yönetim Sistemlerinin yaygınlaşmasındaki temel nedenleri oluşturuyor.

Baskı ve kâğıt maliyetlerinden bahsetmişken; hatalı ekonomi politikaları nedeniyle 2021’in ikinci altı aylık döneminde yaşamaya başladığımız yüksek enflasyona bağlı TL'nin hızla değer kaybetmesi, mal ve hizmet ürünlerine gelen astronomik zamlar, hayat pahalılığı; kâğıt ve ürünlerindeki anormal fiyat artışları yayınevlerini, gazeteleri, kitapçıları olumsuz etkilemeye devam etmektedir. 1 top A4 kâğıt geçen yıl  bu vakitler 20-25 TL iken şimdi en ucuzu 90 TL. Peki, kâğıdın ve yazıcı cihazlarda kullanılan sarf malzemesi olan tonerin fiyatı neden arttı? Bu iki kalem mal ithalat yoluyla temin edildiğinden fiyatı dolara endekslidir. Döviz kurundaki anormal artış hem kâğıt fiyatlarını hem de diğer ithal ürünlerde zam yapılmasıyla sonuçlandı.

Maalesef ülkemizde özel sektörün yetersiz kaldığı kâğıt üretimi konusunda devlete ait olan kâğıt fabrikası yok. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında kurulan SEKA kâğıt fabrikası 2003 yılında özelleştirildi. Fabrikayı alan firma 2005 yılında Türkiye’nin ilk kâğıt fabrikasına kilit vurdu.  Kocaeli'deki fabrika binası 2016 yılında kâğıt müzesi olarak açılmış. Fabrika açıp sanayileşeceğimize fabrika kapatıp müze yapıyoruz… Bu durum bizi dışa bağımlı yapıyor.

Esen kalın…

Serdar GÜNDÜZ

Liyakat-Sen Ağrı İl Temsilcisi

Hiç yorum yok

Yorum yazarak Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına uymayı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Devletajans.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.